">
Relatietherapie Amstelveen
Relatietherapie Amstelveen
Relatietherapie Amstelveen

Aanpak

Relatietherapie is bij uitstek maatwerk, per stel en ook per sessie. Er gebeurt meestal zoveel tijdens een traject, dat de kunst is om steeds de meest effectieve focus en aanpak te bepalen. Om jullie enigszins een beeld te geven noem ik een aantal veelvoorkomende onderdelen van een traject.

Start van de therapie

Tijdens de intake maken we kennis met elkaar. Ik verhelder jullie hulpvraag en inventariseer welke thema's, patronen of moeilijkheden er spelen. Verschillen in motivatie worden besproken. Op basis daarvan overleggen we welke aanpak het beste bij jullie past.

Dat is een transparant proces waarbij ik mijn ideeën en waarnemingen met jullie deel. Zo kunnen jullie meebepalen wat voor jullie het meest relevant is. Er zijn immers verschillende sporen mogelijk. Ten alle tijde krijgen beide partners steun en respect.

Reactiepatronen

Om te onderzoeken wat de oorzaak is van jullie relatieproblemen is de aandacht vooral gericht op wat er tussen jullie gebeurt, hoe jullie met elkaar omgaan. Daarbij kan naast wat jullie zeggen ook de klank van je stem, je houding, een gebaar of een beweging veel betekenis hebben. Zo worden vastgeroeste gewoontes waardoor jullie in de problemen komen zichtbaar, benoembaar en daardoor bewust.

Soms is een gewoonte zo hardnekkig geworden dat het een automatisme is geworden, en je bijna niet anders meer kan. Ook al levert het niet op wat je eigenlijk zou willen. We noemen dat een destructief reactiepatroon. In deze reactiepatronen heeft iedere partner zijn eigen aandeel, ook al lijkt het soms alsof een van de partners 'niets' doet. (Zelfs 'niets doen' heeft altijd een betekenis.) Vaak zijn mensen alleen bewust van hun eigen onmachtig gevoel en de reactie van de ander, en niet van het totale reactiepatroon van beide partners. Daardoor komen ze moeilijk uit de negatieve spiraal als ze daarin belanden. Reactiepatronen die zich steeds maar herhalen zijn vermoeiend en leiden tot afstand. Het is onbevredigend en eenzaam. Daar gáán we weer... Die patronen gaan we in kaart brengen.

Een intieme relatie heeft verschillende vormen van contact nodig

Naast specifieke patronen helpt het sommige koppels om een globaal beeld te hebben van waar ze vast komen te zitten in hun contact met elkaar. De relatiecirkel kan daarbij helpen. circle of relating De cirkel beschrijft de volgende vormen van contact met elkaar hebben:

Relaties blijven vitaal als je samen soepel blijft bewegen in de relatiecirkel. Als je te lang blijft hangen op een plek ontstaat er spanning. Te bruuske beweging echter, waarbij je ineens veel meer of juist minder nabijheid wilt, is voor de ander niet bij te houden en verbreekt de verbinding.

Gedeeld besef door dialoog

Overbodig om te zeggen, maar toch: het gaat er niet om om je gelijk te halen, maar om te beseffen wat er tussen jullie gebeurt. Dat gedeelde besef en daarover met elkaar kunnen praten is meestal op zich al een grote verandering en geeft nieuwe verbinding. Voor sommigen zelfs voor de eerste keer in hun leven. Er zijn ook mensen waarbij dit grote inspanning vergt. Het is natuurlijk de taak van de therapeut om die inspanning te ondersteunen.

Relatieversterkende patronen aanleren

Als de overlevingsmodus niet meer nodig is kan er ruimte komen voor wat je eigenlijk diep van binnen zou willen. Het is dan zoeken naar wat je daarvoor bij jezelf kan veranderen en wat je samen kan doen. Dan gaan we relatieversterkende patronen bouwen, die iets positiefs opleveren. Voor jezelf en de ander.

Gestalttherapie

Naast het toepassen van contextuele therapie, Restoration Therapy en EFT, werk ik vanuit de gestalttherapeutische benadering. En dat zowel met individuen als met stellen of gezinnen. Het Duitse woord Gestalt betekent gestalte of ook wel 'betekenisvol geheel'. De Gestalttherapie is een holistische benadering, men ziet de mens als een geheel van lichaam en geest, voelen en denken. Daar komt nog het contact met de omgeving bij, familieleden, collega's, vrienden. Je staat in voortdurende wisselwerking met die omgeving. Daarnaast sta je ook in contact met wat er binnen in je leeft, in je lichaam en je geest.

Bij problemen richt de Gestalttherapie zich op het verbeteren van het contact met zowel het eigen lichaam, met het eigen innerlijk en met de omgeving. Gestalttherapie wordt daarom ook de therapie van het contact genoemd.

Soms maak je dan contact met iets moeilijks, iets wat je wellicht hebt vermeden of niet bewust was. Niet altijd fijn, maar het contact met jezelf is hersteld. Tijd om dan uit te zoeken wat je daarmee het beste kan gaan doen.

In de therapie help ik je niet alleen te verhelderen wat je denkt, maar ook wat je voelt en ervaart. Dat geeft een completer beeld dan alleen hoe je erover denkt. En dat versnelt het proces enorm.