Relatietherapie Amstelveen
Relatietherapie Amstelveen
Relatietherapie Amstelveen

Aanpak

Start van de therapie

Tijdens de intake maken we kennis met elkaar. Ik verhelder jullie hulpvraag en inventariseer welke thema's, patronen of moeilijkheden er spelen. Verschillen in motivatie worden besproken. Op basis daarvan overleggen we welke aanpak het beste bij jullie past.

Dat is een transparant proces waarbij ik mijn ideeŽn en waarnemingen met jullie deel. Zo kunnen jullie meebepalen wat voor jullie het meest relevant is. Er zijn immers verschillende sporen mogelijk. Ik blijf echter wel de regisseur om vaste destructieve patronen te stoppen. Daarbij krijgen beide partner steun. Ze verdienen beiden respect.

Contact en wisselwerking

Om te onderzoeken wat de oorzaak is van jullie relatieproblemen is de aandacht vooral gericht op wat er tussen jullie gebeurt, hoe jullie met elkaar omgaan. Daarbij kan naast wat jullie zeggen ook de klank van je stem, je houding, een gebaar of een beweging veel betekenis hebben. Zo worden vastgeroeste gewoontes waardoor jullie in de problemen komen zichtbaar.

Soms is een gewoonte zo hardnekkig geworden dat het een automatisme is geworden, en je bijna niet anders meer kan. Ook al levert het niet op wat je zou willen. We noemen dat een destructief relatiepatroon. Vaak hebben stellen nog niet goed in de gaten welk patroon hun leven is gaan overheersen en zijn ze alleen bewust van hun onmachtig gevoel en de reactie van de ander. Daardoor komen ze moeilijk uit die negatieve spiraal als ze daarin belanden.

In deze relatiepatronen hebben beide partners ieder hun eigen aandeel, ook al lijkt het alsof ťťn van de partners 'niets' doet. Het gaat er dus zeker niet om je gelijk te halen of te krijgen. Wanneer je beter beseft wat er tussen jullie gebeurt is dat de eerste aanzet om te veranderen en te experimenteren met nieuw gedrag. Gedrag dat iets positiefs oplevert.

Gestalttherapie

Ik werk vooral volgens de gestalttherapeutische benadering. Het Duitse woord Gestalt, betekent gestalte of 'geheel'. In de Gestalttherapie ziet men de mens als een geheel. Iedereen maakt onderdeel uit van zijn omgeving, zoals partner, collega's, vrienden. Je staat in voortdurende wisselwerking met die omgeving. Daarnaast sta je ook in contact met wat er binnen in je leeft, in je lichaam en je geest.

Gestalttherapie wordt daarom ook de therapie van het contact genoemd. Bij problemen richt de Gestalttherapie zich op het verbeteren van het contact met het eigen lichaam, met het eigen innerlijk (gevoel) ťn met de omgeving, cq een ander persoon. Dan kan een mens zich weer als een geheel ervaren. 'Het klopt weer' en hij voelt zich weer vitaal en gelukkig.

In de therapie richt ik me op wat jullie ervaren op dit moment, in het hier-en-nu. Wat op dat moment naar boven komt en wat je waarneemt en ervaart geeft doorgaans een beter antwoord dan hoe je erover denkt.

Wil je nog meer weten van de Gestaltbenadering dan kan je deze (moeilijke) introductievideo bekijken op https://vimeo.com/120343116. Selecteer Nederlandse ondertiteling door rechtsonder op de blauwe CC knop te klikken. Ik denk echter dat dit als cliŽnt allemaal wat theoretisch wordt en dat je het beter gewoon kunt ervaren.